Božanski ajdov narastek in mineštra


To bo recept kako se da, zelenjavni ajdov narastek za predbožično kosilo, zakomplicirat do konca, ko si na fiksni ideji, da bo to priloga za zraven mineštre in ugotoviš, da imaš samo za polovico ajdove kaše. In poleg tiste kastrole v kateri kuha mineštro, daš v še eno kastrolo kuhat kar pač imaš ajdove kaše in v tretjo kastrolo daš kuhat riž, da prideš do skupne količine v receptu za pet oseb in enega psa.

Naslednja faza zakompliciranja je, ko ugotoviš, da imaš del zelenjave primeren za dušenje, kar je v receptu zahtevano preden jo zamešeš v skuhano kašo, drugi del je pa še vedno globoko zamrznjen in to pomeni, da jo moraš najprej obuditi v življenje s kuhanjem. Ne gre drugače kot da probaš na štedilnik s štirimi kuhalnimi mesti stlačiti še dve kastroli, potem ko tri že imaš zasedene.

Seveda recept zahteva jajca in ta jajca moraš ločiti na belo in rumeno in ta belo stepsti v sneg, ki ga na koncu zamešaš v maso, preden vse skupaj zbašeš v pekač in daš v pečico. Evo, dodatek še dve umazani kastroli na pultu, plus palični mešalnik in polna zasedba žlic za mešanje.

Vmes je tudi mineštra pripravljena na vizualno obdelavo prevelikih kosov zelenjave s paličnim mešalnikom, vmes ugotoviš, da ti je zmanjkalo testenin, ki estetsko dovršijo poln lonec različnih barv in po sili razmer usuješ noter malo metuljčkov in kar je še ostalo v neki časovno nedefinirani vrečki vodnih vlivancev.

Itak zdrav obrok mora vključevati tudi solato in seveda me je prav prijelo, da bi za zraven lepo in na tanko narezala eno izmed domačih zeljnatih glav, ki so letos zaprmej res bogato obrodile in jih je treba zdaj pojesti v vseh možnih načinih priprave. Meni daleč naljubša »NE« je rezanje v solato, ki mora biti približek popolnosti in torej na res drobno, kar mi uspe približno v parih promilih od cele glave in še preden imam narezanega zadosti za kosilo, sem v psihofizičnem stanju, da bi si rezala žile, a žal nobeden moj nož ne reže zadosti, ker si kvečjemu lahko med rezanjem pristrižem nohte. Tolažim še, da je tudi nohtna roževina ključna za gradnjo človeškega tkiva in zato nikomur ne škodi, če skupaj s fižolom poje še kakšen moj noht.

Če pogledamo statistično iz količine umazane posode, sta to na koncu še dve umazani posodi za solato, dila in nož.

Ko sem bila pripravljena, da postrežem mojo mojstrovino, sem umazano posodo že zlagala s take nižjegradbninske Wall trade centre in seveda nikogar izmed udeležencev še ni bilo doma.

Ko so le prišli, je moj rahlo postana kulinarična mojstrovina požela blazno umetniško zanimanje, ker je vse zanimalo kaj jed predstavlja in potem da kako je fullllll dobro, samo na koncu je bilo videt kot, da zelenjava bode in je ajdova kaša strup za podgane, ker ni bilo opaziti, da bi se količina narastka res konkretno zmanjšala in je pol pekača na koncu pojedel Modri dirkač in še on zelo verjetno samo v upanju, da potem sledijo piškoti.

Statistično gledano, ko količino umazane posode dodaš še krožnike, vilice, žlice in če pomislim, da sem servirala celo nože, ker sem pričakovala, da bodo zarezali v narastek, da se bo kar kadilo, definitivno napaka, ker je bil rahel kot puh in se ga je dalo z vilico razrezati, sem se pri naslovu tega prispevka dejansko zmotila, ker to je v resnici recept za živčni zlom ob pomivanju posode, ker sem se šele takrat zavedela, da po pomivanju pride na vrsto peka potice.

Tudi to je bilo psihološko napeto, a dala sem vse od sebe, a če odmislim reže, ki so toplotno zračni kanali, ki se jih lahko nažreš po mili volji, ker je to del potice brez kalorij, je bil rezultat zelo dobro jedljiv, tudi če nisem nikomur povedal kar v resnici sem zamesila v nadev.

Ker sem samo s pomivanjem posode na predbožični dan pokurila 25.780 kalorij, sem za večerjo jedla tatarski biftek namazan na polnomastno maslo, 2 cm na debelo na belem kruhu in za desert sem se najedla še potice in se potem onesvestila na kavču do ponovnega zajtrka s tatarskim bifetekom.

Ne vem zakaj ljudje jamrajo, da se zredijo med prazniki. Jaz si zmeraj postrižem vse nože in shujšam. Pomivanje posode je podcenjena aerobna aktivnosti. Tudi kuhanje, če imaš shrambo dva štuka pod kuhinjo in najboljši desert po Božičem kosilu, je bil 16 km pohod k sorodnikom na kavo. Sicer sem potem rabila dva dni, da sem prišla k sebi, a okus večernega povratka v soju lune in zvezd je bil prav božanski.

Zvednati recepti za peciva, ki jih ni treba peči, so mi všeč in jih bom še ponovila in zdaj moram natuhtati h kateremu sorodniku se bom tako povabila po novoletnem kosilu. Prednovoletno kosilo bo mineštra in piroške. Že čutim stoječe ovacije in izgovarjanje na občutljivo protezo …

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRŠICA IN DRSALKA ODKRIVATA SHANGHAI 2.del

HUDA MAČKA

Rabarbara