MUSAKA
Če bi danes morala označevati stanje duha, bi bila »Musaka«,
ker točno tako se počutim. Z vsemi sestavinami in začinjena po okusu včerajšnjega dneva.
Sem kombinacija v občutenju grškega jogurta, ki mi polzi po
koži; do mehkega kuhanega krompirja, ki se med lupljenjem lomi na drobne
koščke, ki na momente komplicirajo izvedbo celostno podobo kombinacije
krompirja in mesa v platfonu in ki simbolično ponazarja moj notranji svet, ko
po dnevu, ko se mi posveti, da je vesolje res okroglo in da se vse kar daš,
nekoč vrne; zelo »well done« praženega mletega mesa na mladi čebuli, kar
pomeni, da si moram vzeti toliko časa kot ga bom pač rabila, da premislim in
potem se bom itak odločila po občutku. Potem je tu še paradižnikova brozga, kar
pomeni, da trenutno ne vem kaj bi, z dodatkom rožmarina, ki mi na prvo žogo
tuli daj in paprike in soli, ki pravita bodi previdna in bešamela, kjer se vse
skupaj zmeša. Jajc raje nisem mešala zraven, ker jih trenutno nimam. Kot vedno
sem pozabila dodati poper in ko sem vse skupaj že imela v pečici, potem na neki
fazi pečenja tuhtam, če sem solila bešamel, ker če bi bila prepričana, da sem
ga, bi bilo veliko bolj dolgočasno, ker bi že prej vedela kaj bo prišlo ven.
Ko sem imela rezultat zmiksan do neprepoznavnosti na krožniku, sem ugotovila, da pa le sem,
solila, ker velikokrat se tudi izkaže, da pa le nisem in potem se izgovarjam,
da je bilo za zdravje, ker soli ni dobro, če jo je preveč, kot tudi velja za
cuker. A ko ti nekdo položi neke besede v roke, ki so kot piš, ki pogladi
nekaj, kar je nekoč obviselo v zraku in za kar zdaj ugotavljam, da je našlo
svoj mir v času in se bršljan novih spominov razrašča čezenj, je sladkorna pena
in to pomeni, da si jo brez skrbi lahko privoščim občasno.
So dnevi, ki jih obkrožujem na koledarju. Med njimi so
tisti, ki jih zdaj že uradno odštevam do Februarja, ker je v četrtek Velikoroki
najprej malo premišljal, potem pa blagoslovil mojo daljšo odsotnost od delovnih
izzivov in so tisti, ki si jih shranjujem za v popotnico, ker zaznamujejo
trenutke tega poletja, ki jim niti moča ne more priti do živega. Res, od tega poletja mi bodo ostali
nepremočljivi spomini.
Provansalsko milo z vonjem po konjaku. Masažno olje z vonjem
arnike. Zmet drobnjak med prsti. Česen na okisanem stročjem fižolu in s kapljicami
konopljinega olja. V dežju razmočen hibiskus. Kava z avtomata. Sveže spečen
ječmenov kruh. Pokošena trava in suhi cvetovi šentjanža.
Komentarji
Objavite komentar