RECEPT - FANTASTIČNA KROMPIRJEVA MUSAKA



Količina zadostuje za pet ljudi in enega psa.

Vzameš največji lonec, kar ga najdeš v omari in daš vanj kuhat same lepe in zdrave  krompirje, rdeče sorte Desiree, ker ta je najboljša za kuhanje krompirja v oblicah. Ko voda zavre, znižaš temperaturo na štedilniku, da se krompir lepo, brez stresa in torej dodatno izločenega škroba, skuha do mehkega. Tu recept odsvetuje, da bi v času, ko se krompir kuha, padla ideja o tem, da je to primeren čas čakanja, ko lahko spucaš kopalnico, ker zna krompir zelo svojeglavo zavreti in je kopalnica vmes res spucana, a potem se lahko takoj lotiš pucanja ostankov prevretja po kuhinji.

Medtem se spomniš, da za musako rabiš mleto meso in iz skrinje izkoplješ zamrznjeno opeko sprešanega mletega mesa, ki ga potem 45 minut odtajaš med mrcvarjenjem na nežnem ognju, v kombinaciji z vročim oljem in čebulo.

Med maceriranjem mesa seveda zlomiš svojo najljubšo kuhalnico, a hvalabogu je bil zlom čist in niso ostale trske v mesu. Ko je meso drugič mrtvo, ga posoliš, popopraš po okusu in lahko dodaš tudi malo sladke paprike. Ker ti je zaradi maceriranja mesa zmanjkalo časa za pripravo bešamela po klasičnem postopku, si pomagaš z »fake bešamel« receptom, ki je tak, da na brzino zmešeš mleko, jajca in moko, v malo bolj gosto maso za palačinke, ki ji moraš nujno pozabiti dodati sol in za dober okus še Parmigiano Reggano (p.s. če je Parmigiano Reggiano že plesniv, je dober tudi navaden riban sir za pico).

Ko je krompir mehak na dotik, je kuhan in lahko pričneš z lupljenjem.  Pri tem moraš biti natančen in odstraniti vsa krompirjeva očesa. Ker ti je zaradi mrcvarjenja zmrznjenega mletega mesa, malo zmanjkalo časa za povrtavanje krompirjevih kurjih oči, ta najbolj zafrnjena pustiš, ker od daleč izgledajo zelo podobna delčkom mletega mesa in med žvečenjem nihče ne bo opazil, ker dodatno jih skrije še »fake« bešamel.

Rezanje krompirja na enakomerne rezine je zafrknjeno in iz vidika varnosti pri delu je priporočljivo, da se to dela s topim nožem in čeprav je to časovno potratno opravilo, lepi enakomerni kosi veliko doprinesejo h končni estetiki jedi.

Na koncu krompirjevo kompozicijo bogato preliješ s fake bešamelom in postaviš v segreto pečico. Pečeš na poljubni temperaturi. Če si v planiranih časovnih okvirih, počasi in z užitkom, če si pa malo pozen pa na ful stopinj in na čimprej. Ko opaziš, da se je skorjica že lepo rjavo zapekla, je čas, da obrneš pekač, ker zelo verjetno ti zgornji grelec v pečici malo trokira in ne zapeče enakomerno spredaj in zadaj.

V trenutku, ko se pripravljaš na obrat pekača in ga imaš na lokaciji izven pečice, ti zdrsne rokavica, pekač ti pade iz roke in musaka se usuje na tla.

Ker je sprejemanje hitrih odločitev edina pot iz kriznih razmer, z vso brzino pograbiš lopatico in zadevo nakidaš nazaj v pekač in porineš nazaj v pečico. Pri tem se obvezno ne sprašuješ, če je hišna mačka kaj hodila skozi tvojo kuhinjo. Ker panika ni za nobeno stvar dobra, šele čez 15 min ugotoviš, da si v paniki izklopil pečico in se dokazi niso hrustljavo zapekli, zato našopaš pečico na 200°C, kosilo pa zamakneš za dodatnih 15 minut, Toliko namreč rabiš, da iz kuhinjskih tal počistiš ostanke, ki ti jih ni uspelo pokidati nazaj v pekač.

Ko so jedci zbrani za mizo, jed najaviš z nazivom: »Mesni cesarski praženec« Nihče ne bo opazil, da bi bilo z jedjo kaj narobe, bodo pa vprašali: »A si ti to kaj solila?«

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRŠICA IN DRSALKA ODKRIVATA SHANGHAI 2.del

HUDA MAČKA

Rabarbara