PRED PONEDELJKOM 22ga


Je zapadel prvi sneg in ne glede na to kako mrzim njegovo deviško mrzlo pojavo v dneh med ponedeljkom in petkom, navsezgodaj zjutraj, je danes zjutraj prav pasal. In tisti občutek, ko se ti preko gojzarjev nasuva za nogavice in te mrzli po gležnjih, da stopiš hitreje in potem dodatno še zvečer, ko sem si pustila pospešiti srčni utrip v višave, da z mojega placa za razmišljanje, nisem zamudila kako sta se tista dva oblaka nad horizontom najprej pobarvala divje oranžno in potem skozi vse odtenke opečnato rdeče preko viola, ugasnila. Lepo. Mirno. Tako kot ugasne vse, slej ali prej, če ne zalivaš, ne okopavaš, rahljaš zemljo in ne ruješ plevela. Saj vem, da se slej ali prej vse zaraste in tudi jaz se bom. Le pozabila ne bom. Tudi vem, da me ne bo čisto nič izučilo, a taka sem. Samo dve sta. Železna ograda ali kokošji paprikaš s posušenimi poletnimi jurčki, ki jim ni bilo usojeno, da bi postali rojstnodnevno darilo. Vseeno bom paprikaš, ker je škoda čisto dobrih jurčkov. Luknje v klobuku spodaj so izvrtane s strani naravnih polžev in so zato užitne.


In na novo sem odkrila okus davno pozabljenega, čisto navadnega šipkovega čaja, ki sem mu za tisti »kaj bi bilo, če bi bilo« dodala en ščepec cimeta. Popila sem ga na dušek in sedaj uradno oglašujem, da nese vse tiste tekanjeje, loyde, ipd, ki v hibiskus zamešajo svoje umetne arome in ti kvazi ustvarijo učinek zimske harmonije, kjer ogenj prasketa v karminu, ki ga nimaš v zraku čutiš čarovnijo zimskega večera, ko zunaj burja zavija med vogali in se z dreves posuva srebrn prah in potem si včasih v kotu tv ekrana ujel nasmejan obraz Tine Maze. To, da zelo slabo smučam in sploh imam težave pri zavojih v levo v strmini, bo verjetno posledica, ker ne pijem prave znamke čaja.

Čez šipek ga res ni, a sem kljub temu preslišala namig, da posluš ti, ki lahko hodiš, veš sem slišala, da tam gor (beri nekje v tri krasne medvedom za hrbtom) pod pobočjem Porezna, tam kamor smo ga vedno hodili nabirat (beri parkrat v mojem ranem otroštvu in smo ga res nabrali ene sto kil po glavi), je letos blaznooooooo velikooooooo krasnega špika, a biiiiiiiii …. Se šla izgubit tja gor, z mojo srečo v megli, ker lazim dve uri ob slabih navodilih in na koncu res nabašem na kakšnega divjega zajca? Ni šans, v take fore ne grem več, je isti iz filter vrečke čisto dober in e mi o eni šipkovi marmeladi, ker še slivove iz pred dveh let nismo pojedli. 

Filter vrečke so zakon. Tudi, če jih uvedeš pri občevanju z ljudmi. Sploh tisti, ki nevtralizira večno jamranje, šimfanje in hvaljenje in tam me vsake toliko prime, da bi jim jo nataknila na glavo.
Grem zdaj, si iz glave izprat grde misli, oprat zobe in sanjati, da jutri bo nov dan in dejmo rečt, da bo boljši, če že ne prilično dober. To mavrico sem si ujela v kozarec takrat, ko še ni bilo zime in zdaj se jo učim na pamet.


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRŠICA IN DRSALKA ODKRIVATA SHANGHAI 2.del

HUDA MAČKA

Rabarbara