SPEČENO
Življenje na vasi je točno tako kot iz reklame za Hofer, kjer lahko v kostimu za v službo greš
direkt na njivo obrat sterilno čisto solato in jabolka natrgaš mimogrede, ko
parkiraš avto. Pri nas smo žal malo zaostali in naši tehnološki postopki pridelave precej zaostajajo za sodobnimi trendi in je žal še korenje precej svinjsko, ko ga populiš iz zemlje in da o debelih polžih v solati niti ne govorim in o tem, da sem letos 4x sejala solato in od tega je vzlikilo predvsem zelo veliko tistega hitro samosejočega plevela in da so mi skrbniki sosednjih parcel grozili, da če ga takoj ne populim, me bodo prijavili za zavod za ilegalen razsevek tujerodnih plevelov. Letošnja letina je tako uradno deklarirana kot katastrofalno slaba, v primerjavi s tem koliko ur sem držala rit pokonci v kombinaciji z motiko.
Ena izmed krasnih stvari pri življenju v mali vasi je tudi sobivanje in
to, da ko se preštejemo, smo vsi istočasno tudi člani vseh vaških, turističnih
in gasilskih svetov in ko je dan za veliko vaško fešto, kjer smo slovesno »otvarjali«
obnovljeno vaško cerkev, ker je v bistvu bila neke vrste repriza fešte, ko so naši predniki pred 300 leti končali gradnjo in kjer tisti nov baker na strehi od turna, še vedno ni čisto
plačan in zanj še zbiramo, a imamo globoko vero, da če je Jankoviču ratalo v
Stožicah bo tudi nam in ob tej priliki smo se res naučili kako se »dnar fjehta«
s tem, da drugim vzbujaš slabo vest. Zanimivo in kako zelo ta princip dejansko deluje. Seveda smo se pri zaključnem čiščenju in pri pripravi eventa ene 5x spričkali, malo tečnarili, malo obupovali in eni dvojni sosedje od
takrat govorijo malo manj med sabo in malo več sami s sabo.
No ob tej priliki vaške fešte, je bilo treba poskrbeti, da
je bilo tudi kaj za pod zob, ker ne moreš verjeti koliko zunanjih obiskovalcev
je našlo pot dol po klancu in malo se zakoplicira če bi jih poskušali nahraniti s 3 ribami in 5 hlebi kruha, ker nihče izmed nas nima licence za čudeže. Ob tej priložnosti je tudi moja pečica dala vse od sebe.
To je moj »master chef« doprinos in hvalabogu, da zdaj smo
za naslednjih 50 let fertik takih eventov in mi tega ne bo treba več v kratkem
ponoviti niti za ožjo družbo. Saj to, da pečeš je zabavno dokler sta moka in kvas
pod nadzorom, ma ko je potem treba počistiti tisto Hirošmo, me pa prime, da bi šla
med presnojedce.
Izjema je pica, to ta je poleg kruha in pečenega kromprija z rožarinom redno na sporedu programa v pečici.
Slane pajtičke. Najboljše kar premore dežela Franceta Bevka.
Jogurtovi grisini s sezamom in sončničnimi semeni. Prestolonaslednih, je pojedel ves izmet.
Kokosova potica. Zavita tako kot moj ponos.
Komentarji
Objavite komentar